Cursus 'Politiek actief voor de gemeente'

Op dinsdag 10 september 2019 start in Vlissingen de cursus 'Politiek Actief voor de gemeente'. De cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de gemeente. Ook is de cursus zeer geschikt voor iedereen die misschien interesse heeft om Politiek Actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn.
Meedoen is gratis. U kunt zich opgeven door een e-mail (met daarin een motivatiebrief) te sturen naar griffie@vlissingen.nl.

Over de cursus

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen (en meer!) krijgen deelnemers aan de cursus antwoord. Ook is er een training debatteren en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit de gemeente. Zo krijgen deelnemers ervaring uit de praktijk mee en trainen ze nuttige vaardigheden.
Tot slot zijn de deelnemers als VIP-gast aanwezig bij een vergadering van de gemeenteraad.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten, van 19:30 tot 22:00 uur:

1. Introductie en kennismaking (dinsdag 10 september).
    • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?;
    • Verkiezingen / politieke partijen.
  2. De gemeente (dinsdag 17 september).
    • Hoe werkt de gemeente?;
    • De besluitvorming binnen de gemeente;
    • BeĆÆnvloeden van de besluitvorming.
  3. De gemeenteraad (dinsdag 24 september).
    • Taken en rollen van de gemeenteraad;
    • De instrumenten van een raadslid;
    • Basiskennis gemeentefinanciĆ«n;
    • Speeddaten met gemeenteraadsleden.
  4. Training overtuigend debatteren (dinsdag 1 oktober).
  5. Raadsvergadering bijwonen als VIP-gast (donderdag 10 oktober).