Bezoek gemeenteraad aan de kerncentrale 12 januari 2018

Gepubliceerd op 15 januari 2018
Kerncentrale Borssele
Bezoek gemeenteraad aan de kerncentrale

Op vrijdag 12 januari zijn we op werkbezoek geweest bij de kerncentrale in Borssele. Na ontvangst en koffie of thee kregen we eerst een presentatie over hoe de kerncentrale werkt. De kerncentrale heeft een vermogen van 485 MW. Genoeg stroom voor een grote stad (met trams, treinen en een luchthaven).
De kerncentrale is in bedrijf sinds 1973 en zal tot 2034 in bedrijf blijven. De kerncentrale behoort, dankzij strenge controles, tot de Top 25 veiligste kerncentrales van de westerse wereld.

Rondleiding

Na deze presentatie begon het echte werk. Omkleden en checken of we veilig genoeg waren om door de poorten te gaan naar de bol. We hebben een rondleiding door de bol gehad en ook gezien waar de splijtstofelementen worden bewaard, voordat ze op transport naar Frankrijk gaan. Na het omkleden en een check of we niet radioactief waren, konden we huiswaarts keren. Een leerzame middag.