Raadscolumn 25 september 2019, Rijnco-Jan Suurmond - PSR

Gepubliceerd op 24 september 2019
Rijnco-Jan Suurmond

Europa ik PAS!

Soms is Europese regelgeving niet te begrijpen. Ik doel in dit geval op problemen rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS), recent door de Raad van State ongeldig is verklaard omdat het in strijd is met Europese regels.
De landbouw, veeteelt en het transport zijn verantwoordelijk voor 64% van de veroorzaakte stikstofuitstoot. Te veel stikstofneerslag is slecht voor de natuur, maar (woning)bouwplannen frustreren, stilleggen of schrappen gaat wel erg ver. Woningbouwplannen op een bedrijventerrein in Den Haag op 7 kilometer van een natuurgebied, gaan een stijging geven van 0,1% op duizenden woningen.

Passende wetgeving

Ook onze gemeente heeft een lijst met plannen/projecten die in meer of mindere mate hinder ondervinden van de uitspraak. Maar nieuwe gasvrije woningen met elektrische auto’s geven slechts een minimale stikstofstijging.
Dus Rijksoverheid pak de koe bij de horens en de varkens bij de staart en start bij de grootste stikstofproducenten. Europa, maak wetgeving die past bij het probleem!

Raadslid Rijnco-Jan Suurmond, Partij Souburg Ritthem
E-mail: rjsuurmond@zeelandnet.nl