Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Leerlingen basisscholen maken kennis met democratie

Gepubliceerd op 18 februari 2019
Foto van de stad 'Democracity', bron: Prodemos
Democracity, bron: Prodemos

Van maandag 11 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 komen 24 klassen van Vlissingse basisscholen naar het stadhuis. Zij maken kennis met democratie. In 2 uur tijd bouwen ze samen een stad/dorp. Letterlijk. Ze gaan onder begeleiding van Prodemos het spel 'Democracity' spelen. Democracity bestaat uit een plattegrond met wegen, woonhuizen en 60 gebouwen.

Het spel

  • Voor de inrichting van de Democracity richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt hun interesse gewekt voor democratische besluitvorming;
  • De klas wordt opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties worden korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten. Vervolgens gaan de fracties met elkaar in debat. Met elkaar nemen ze de beslissingen, zodat Democracity afgebouwd kan worden;
  • Democracity ligt midden in de raadzaal en bestaat alleen nog maar uit woningen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in Democracity gebouwd gaat worden. Bedrijven? Of moet er juist ruimte komen voor groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden.

Na het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan de aanwezige raadsleden en/of wethouders.

Film

De Vlissingse Griffie heeft een filmpje gemaakt van Democracity. Deze duurt 1 minuut en 4 seconden, is voorzien van achtergrondmuziek en is zonder gesproken tekst. U ziet verschillende afbeeldingen van de fictieve stad Democracity. De volgende tekst verschijnt in beeld: "De leerlingen van groep 7 en groep 8 gaan in debat en maken hun eigen stad. Democracity, in de raadszaal, gemeentehuis Vlissingen. Groep 7, groep 8. Wel/geen school. Brandweer, winkels, speelplaats, ziekenhuis, etcetera in Democracity."