Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeenteraad Vlissingen

Vergaderingen

Wilt u weten wanneer de raad waarover vergadert? Bekijk dan het Raadsinformatiesysteem. Daar vindt u alle vergaderdata en openbare stukken die in de vergaderingen behandeld worden. De vergaderdata vindt u ook in het Vergaderschema 2019.

Raadsvergadering terugluisteren

Van iedere raadsvergadering wordt een audioverslag gemaakt. U kunt zo een vergadering op het moment dat u het beste uitkomt, terugluisteren. Binnen 3 dagen na een vergadering staat het audioverslag op de website.

 • Klik de vergadering aan die u wilt terugluisteren;
 • Klik op de grote ‘Play’-knop in het midden van het scherm om de vergadering te starten;
 • Gelijk naar een agendapunt gaan? Rechts op uw scherm ziet u de agendapunten staan. Klik daar op het agendapunt van uw keuze.

Inspreken

Wilt u als inwoner of bedrijf raadsleden toespreken in een raadsvergadering? Dat kan. Als u wilt inspreken, kunt u contact opnemen met de griffie. Dit kan via e-mail griffie@vlissingen.nl of telefonisch via (0118) 48 71 45. Aan inspreken zijn wel enkele regels verbonden.

Inspreekregels

Om u op weg te helpen, staan hieronder een aantal regels waar het inspreken aan gebonden is.

 • Inspreken kan in principe in alle raadsvergaderingen, maar in de Besluitenraad mag het alleen over geagendeerde onderwerpen gaan. In de Adviesraad mag het over alle onderwerpen gaan;
 • Aanmelden voor inspreken kan tot 15.00 uur van de dag waarop de vergadering gehouden wordt. Dit kan telefonisch of via e-mail;
 • Het inspreken is beperkt tot maximaal 5 minuten. Als er veel insprekers zijn, kan door de voorzitter van de vergadering worden bepaald dat de spreektijd ingekort moet worden;
 • In de raadszaal wordt respectvol met elkaar omgegaan. Het is om die reden niet toegestaan om beledigingen te uiten in uw inspraak. Als u zich hier niet aan kan houden, zal de voorzitter u het woord ontnemen;
 • Het is raadzaam uw inspraak op te schrijven. U kunt deze dan na uw inspraak afgeven bij de griffie, die uw inspraak toevoegt aan het verslag.

Burgerinitiatief

U kunt als inwoner van de gemeente ook zelf voorstellen in de gemeenteraad brengen. Dit noemen we een 'Burgerinitiatief'.

Voorwaarden

Een burgerinitiatiefvoorstel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 • Het voorstel kan betrekking hebben op 'alle onderwerpen die de huishouding van de gemeente aangaan'. Maar het mag niet gaan over zaken waar de gemeenteraad niet over gaat;
 • Het initiatief mag niet als doel hebben om besluiten van de gemeenteraad van de afgelopen 2 jaar terug te draaien;
 • Vragen, klachten en bezwaren kunnen niet als initiatiefvoorstel worden ingediend.

Wilt u weten of uw idee of onderwerp in aanmerking komt om als burgerinitiatief naar de raad te gaan? Informeer dan bij de griffie via e-mail griffie@vlissingen.nl of telefoonnummer (0118) 48 71 45.

VIP project

Elke 3 maanden nodigt de raad een aantal willekeurig gekozen inwoners uit naar een raadsvergadering te komen als VIP (very important person). Inwoners krijgen uitleg over de gemeenteraad, kunnen vragen stellen en gaan vervolgens naar de raadsvergadering.