In de gemeente Vlissingen kunnen scholieren een schoolbezoek brengen aan het stadhuis en de gemeenteraad. Dit kan vanaf groep 7 tot en met eindexamenklas middelbaar onderwijs. De gemeenteraad heeft dit project ingevoerd, om jongeren al op vroege leeftijd bekend te maken met de gemeente en de politiek.

In overleg met de griffie zet de gemeenteraad een programma op, dat zo goed mogelijk aansluit op de wensen van u als bezoeker. Daarnaast is er ook een standaard programma. Dit wordt al enkele jaren met succes uitgevoerd met basisscholen in Vlissingen en Oost-Souburg.

Democracity: scholieren op de stoelen van raadsleden

Hoe laat je kinderen op een educatieve manier kennismaken met de gemeentepolitiek, met democratische besluitvorming in eigen stad? Door hen op het stadhuis het educatieve rollenspel Democracity te laten spelen!
Het spel is beschikbaar voor de groepen 7/8 van basisscholen, voor leerlingen van praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs in de gemeente Vlissingen.

Het spel

In Democracity ervaren de kinderen hoe een gemeenteraad werkt en bouwen zij zelf een stad. Letterlijk.

  • In 2 uur tijd mogen zij als gemeenteraad van hun verzonnen stad bepalen welke gebouwen en voorzieningen er in de stad moeten komen. Bedrijven? Of juist meer groen? Een middelbare school? Of liever een ziekenhuis?;
  • De leerlingen leren tijdens het spel dat het belangrijk is om te overleggen en te overtuigen. Maar ook dat een meerderheid en overeenstemming nodig zijn in een democratische samenleving.

Praktische informatie

  • Doelgroep: basisschoolkinderen van groep 7 en 8, speciaal onderwijs en onderbouw praktijkonderwijs;
  • Locatie: raadszaal stadhuis, Paul Krugerstraat 1 in Vlissingen;
  • Kosten: deelname is gratis, vervoer naar het stadhuis zelf regelen;
  • Aanmelden: bij de griffie via e-mail griffie@vlissingen.nl of telefoonnummer (0118) 48 71 45.